Pantsætning og låneforhold

Har du indvilliget i at låne penge ud, bør du overveje, om du ønsker sikkerhed for, at gælden betales tilbage ved at tage pant i fast ejendom. Det er det samme realkreditinstitutter og banker gør, når de låner penge ud til folk, der køber fast ejendom.

Uanset om du ønsker at tage pant i fast ejendom eller ej, bør du altid sørge for, at der oprettes et lånedokument, sådan at du har bevis for, at du har lånt penge ud og dermed også har krav på at få dem retur.

Hvis der tages pant i fast ejendom i forbindelse med et pengeudlån, så skal lånedokumentet, som kaldes et pantebrev, tinglyses for at du som kreditor får en plads i ejendommens prioritetsrækkefølge. Typisk vil du ”stå i kø” efter realkreditinstitut og eventuelt bank.  Hvis der senere kommer flere kreditorer til, så kommer de i kø bag dig, og på den måde har du sikret dig bedre mulighed for at få dine penge, hvis ejendommen må sælges.

Tinglysning af et pantebrev efter 1.3.2020 koster kr. 1.750 i grundgebyr plus 1,5 % af lånebeløbet i tinglysningsafgift til staten.